Artykuł oryginalnyOcena wybranych markerów krzepnięcia i fibrynolizy w przebiegu przewlekłej niewydolności żylnej leczonej zmikronizowaną frakcją flawonową - Kaszuba, Andrzej; Kisiel, Katarzyna; Jarosiński, Dariusz; Zaczyńska-Janeczko, Julita; Kozłowska, Magdalena (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Wprowadzenie: Przewlekła niewydolność żylna (PNŻ) to zespół objawów klinicznych związanych z utrwalonym zaburzeniem odpływu krwi żylnej z kończyn dolnych. Etiopatogeneza PNŻ jest wieloczynnikowa i dotychczas dokładnie niewyjaśniona. Cel: Określenie wpływu zmikronizowanej frakcji flawonowej (MPFF) na wybrane parametry układu krzepnięcia i fibrynolizy u chorych na PNŻ w zależności od stopnia ciężkości choroby. Materiał i metody: Badania przeprowadzono u 51 osób ze stopniem zaawansowania choroby C0-C2 wg klasyfikacji CEAP (grupa B1), u 55 osób ze stopniem zaawansowania C5-C6 (grupa B2) oraz u 53 osób z grupy odniesienia. Preparat MPFF (Detralexâ firmy Servier) podawano w dawce 1000 mg/dobę przez 14 dni w grupie B1 i B2. Oznaczano czas protrombinowy (PT), kaolinowo-kefalinowy (APTT), stężenie fibrynogenu (F), aktywność antytrombiny III (AT III) oraz poziomu kompleksów trombina-antytrombina – antytrombina (TAT III) w grupach B1 i B2 przed leczeniem i po jego zakończeniu, a w grupie odniesienia jednorazowo. Wyniki: Stwierdzono znamiennie wyższą aktywność AT III u chorych na PNŻ w porównaniu z grupą kontrolną. Obserwowano również istotne statystycznie różnice w stężeniach F, wydłużenie APTT oraz znamiennie większe stężenie kompleksów TAT chorych w porównaniu z grupą odniesienia w zależności od stopnia ciężkości PNŻ. Leczenie MPFF powodowało zmniejszenie stężenia F, aktywności AT III, stężenia TAT, skrócenie APTT oraz czasu protrombinowego (PT). Wnioski: Zmikronizowana frakcja flawonowa poprzez działanie przeciwzakrzepowe może powodować normalizację niektórych parametrów krzepnięcia i fibrynolizy. Wskaźnik TAT koreluje ze stopniem nasilenia PNŻ i może być traktowany jako laboratoryjny marker ciężkości choroby.