Artykuł oryginalnyLimfocyty T-regulatorowe CD4+CD25high we krwi obwodowej chorych na łuszczycę - Pawlaczyk, Mariola; Karczewski, Jacek; Wiktorowicz, Krzysztof (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Wprowadzenie: Łuszczyca jest autoimmunologiczną chorobą skóry mediowaną przez limfocyty T. Ostatnio zwrócono uwagę na rolę limfocytów T-regulatorowych (Treg) CD4+CD25+ w patogenezie łuszczycy. Cel: Ocena odsetka limfocytów Treg CD4+CD25high we krwi obwodowej chorych na łuszczycę w różnych stadiach nasilenia choroby. Materiał i metody: Badaniem objęto 50 chorych na łuszczycę zwyczajną, których podzielono na dwie grupy – z małym i umiarkowanym natężeniem (PASI £ 12) oraz dużym natężeniem choroby (PASI > 12). Grupę kontrolną stanowiło 15 zdrowych osób. Pomiaru stężenia obwodowych limfocytów Treg dokonano z zastosowaniem metody cytometrii przepływowej przy użyciu przeciwciał anty-CD3, anty-CD4 i anty-CD25. U chorych z nasilonymi zmianami łuszczycowymi średni odsetek komórek Treg wynosił 4,44, u chorych na łuszczycę o przebiegu klinicznym łagodnym i umiarkowanym 7,01, podczas gdy w grupie kontrolnej 8,39. Wyniki: Zaobserwowano statystycznie mniejszy odsetek limfocytów Treg o fenotypie CD3+CD4+CD25high we krwi obwodowej pacjentów z nasilonymi zmianami łuszczycowymi (PASI > 12) w stosunku do grupy kontrolnej (4,44 ±2,2 vs 8,39 ±2,7, p 0,05). Badane grupy chorych na łuszczycę ze wskaźnikiem PASI £ 12 oraz PASI > 12 różniły się odsetkiem obwodowych limfocytów Treg w sposób istotny statystycznie. Wnioski: Łuszczycę charakteryzuje proces zapalny, za który odpowiada aktywacja patogennych efektorowych limfocytów T. Wydaje się, że zmiany w odsetkach limfocytów Treg w krwi obwodowej i skórze mogą świadczyć o upośledzeniu aktywności tych komórek.