Opis przypadkuSkórne postacie mastocytozy u dzieci – opis trzech przypadków. Diagnostyka i leczenie - Lesiak, Aleksandra; Olejniczak, Irmina; Narbutt, Joanna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Mastocytozy są heterogenną grupą chorób, cechującą się rozrostem i nagromadzeniem komórek tucznych (mastocytów) w skórze, rzadziej w narządach wewnętrznych, układzie kostnym i krwiotwórczym. Przebieg kliniczny zależy od wieku chorego, postaci choroby, zajęcia narządów wewnętrznych, a także chorób współistniejących. Wyróżnia się wiele typów mastocytozy, z których najłagodniejsze – postacie skórne – rozwijają się głównie u dzieci, natomiast u dorosłych zmiany znacznie częściej obejmują narządy wewnętrzne. Postacie dziecięce (pokrzywka barwnikowa, jej odmiana pęcherzowa, uogólniona mastocytoza skórna, mastocytoma) ulegają najczęściej samoistnej remisji, rzadko obserwuje się przypadki utrzymywania się zmian do okresu dorosłości oraz przejście w chorobę układową. W artykule zaprezentowano trzy przypadki dzieci ze zdiagnozowaną skórną postacią mastocytozy: 14-miesięcznej i 13-letniej dziewczynki oraz 3,5-letniego chłopca. U wszystkich dzieci zmiany o charakterze grudkowo-obrzękowo-pęcherzowym pojawiły się w pierwszym roku życia. U pacjentek stwierdzono wybitnie dodatni objaw Dariera, natomiast u chłopca objaw ten był słabo wyrażony. Wyniki badań: przedmiotowego, laboratoryjnych oraz ultrasonograficznego jamy brzusznej, u wszystkich pacjentów nie wykazały istotnych odchyleń od normy. Ze względu na brak wskazań klinicznych i diagnostycznych w żadnym z przypadków nie przeprowadzono biopsji szpiku kostnego. Na podstawie obrazu klinicznego oraz wyników badań laboratoryjnych u dzieci rozpoznano mastocytozę skórną o typie pokrzywki barwnikowej. Obecnie pacjenci są leczeni preparatami przeciwhistaminowymi oraz okresowo miejscowymi preparatami glikokortykosteroidowymi. Pozostają pod stałą opieką Przyklinicznej Poradni Dermatologicznej.