Opis przypadkuZespół Lassueura-Grahama-Little’a-Piccardiego u chorego na atopowe zapalenie skóry oraz alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa – opis przypadku - Owczarek, Witold; Ziajka, Ewa; Paluchowska, Elwira (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Zespół Lassueura-Grahama-Little’a-Piccardiego (ZLGLP) jest chorobą skóry charakteryzującą się współistnieniem postępującego bliznowaciejącego łysienia skóry owłosionej głowy, niebliznowaciejącej utraty owłosienia łonowego i pachowego oraz liszaja płaskiego mieszkowego. Nie wszystkie objawy występują jednocześnie, u niektórych chorych mogą dodatkowo pojawiać się zmiany skórne o charakterze brunatnych plam na twarzy, tułowiu i kończynach oraz klasyczny liszaj płaski. Etiopatogeneza choroby nie jest w pełni znana. Związek ZLGLP z liszajem płaskim jest powszechnie akceptowany. Część autorów uważa ten zespół obok frontal fibrosing alopecia i klasycznego liszaja płaskiego mieszkowego (LPP) za jedną z postaci LPP. W niniejszej pracy przedstawiono przypadek ZLGLP u chorego na atopowe zapalenie skóry oraz alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa. Przypadek ten zasługuje na szczególną uwagę ze względu na brak doniesień o współistnieniu tych chorób. Chorego przyjęto do kliniki z powodu ognisk bliznowaciejącego łysienia na skórze owłosionej głowy, utraty owłosienia wzgórka łonowego i dołów pachowych oraz LPP okolicy brzucha, karku i kręgosłupa. Zespół Lassueura-Grahama-Little’a-Piccardiego rozpoznano na podstawie obrazu klinicznego oraz w wyniku badania histopatologicznego. W leczeniu zastosowano skojarzone leczenie miejscowe 0,1-procentowym takrolimusem i fototerapią UVB 311 nm, uzyskując zahamowanie postępu choroby.