Co wiemy o rozwoju układu pokarmowego u noworodków z wewnątrzmacicznym ograniczeniem wzrostu? - Mickiewicz, Michał; Pietrzak, Piotr; Kotunia, Anna; Metges, Cornelia C.; Guilloteau, Paul; Zabielski, Romuald (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
Wewnątrzmaciczne ograniczenie wzrostu (intrauterine growth retardation – IUGR) stanowi problem globalny. W Polsce co roku rodzi się ok. 6% noworodków z objawami IUGR. Aby zakwalifikować noworodka do tej grupy, musi on spełniać trzy kryteria: mieć małą masę urodzeniową, szybko kompensować jej ubytek oraz w wyniku kompensacji wzrostu wykazywać nadmierne otłuszczenie organizmu. Istnieje wiele doniesień piśmiennictwa o powiązaniu zjawiska występowania IUGR z powstawaniem u dorosłych chorób określanych mianem cywilizacyjnych. Za główną przyczynę narodzin dzieci manifestujących objawy IUGR uważa się źle zbilansowaną pod względem zawartości białka i energii dietę ciężarnej matki. Zaskakująco mało jest danych na temat rozwoju przewodu pokarmowego u noworodków z IUGR. Wyniki wstępnych badań własnych sugerują, że w wyniku modyfikacji rozwoju przewodu pokarmowego u płodów z IUGR może dojść do zaburzeń w zamykaniu bariery jelitowej oraz wchłanianiu, co mogłoby tłumaczyć powstawanie zaburzeń zdrowotnych w dalszym życiu. Poznanie tych procesów pozwoli na opracowanie nowych programów żywieniowych nakierowanych na łagodzenie konsekwencji IUGR.