Zastosowanie endoskopii z powiększeniem w diagnostyce chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego - Wasielica-Berger, Justyna; Piotrowska-Staworko, Grażyna; Baniukiewicz, Andrzej; Dąbrowski, Andrzej (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
Nowoczesne endoskopy wysokiej rozdzielczości z optycznym powiększeniem obrazu umożliwiają uwidocznienie większej liczby szczegółów budowy błony śluzowej przewodu pokarmowego, w szczególności struktury powierzchni i powierzchownych naczyń krwionośnych. W artykule omówiono zasady stosowania endoskopii powiększającej z chromoendoskopią oraz potencjalne zastosowania kliniczne tych technik. Opisano widoczny w powiększeniu obraz prawidłowej błony śluzowej przełyku, żołądka i dwunastnicy oraz nieprawidłowości spotykane w najczęstszych stanach chorobowych górnego odcinka przewodu pokarmowego.