Endoskopowa dyssekcja podśluzówkowa mięśniaka żołądka – opis przypadku - Kula, Zbigniew; Pertkiewicz, Jan; Weishof, Alicja; Zegarski, Wojciech (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
Guzki podśluzówkowe żołądka najczęściej nie dają żadnych objawów i są wykrywane przypadkowo w badaniu endoskopowym górnego odcinka przewodu pokarmowego. Endoskopowa dyssekcja podśluzówkowa (endoscopic sumbmucosal dissection – ESD) jest nową zaawansowaną metodą endoskopii zabiegowej, znajdującą zastosowanie w leczeniu powierzchownych zmian nowotworowych. W niniejszej pracy przedstawiono 35-letnią kobietę z guzkiem podśluzówkowym żołądka (15 × 15 mm). Guzek usunięto w jednym fragmencie. W badaniu histopatologicznym stwierdzono mięśniaka. Endoskopowa dyssekcja podśluzówkowa może być skuteczną metodą usunięcia guzków podśluzówkowych oraz alternatywną do leczenia operacyjnego.