Wartość predykcyjna stężenia Ca 125 w optymalnej wtórnej cytoredukcji u chorych na zaawansowanego raka jajnika - Nowak-Markwitz, Ewa; Michalak, Marcin; Spaczyński, Marek (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
Leczenie raka jajnika, wobec złych jego wyników, stanowi podmiot wielu badań klinicznych. Decydujące znaczenie dla powodzenia leczenia ma wykonanie optymalnej operacji cytoredukcyjnej. Jednak w większości przypadków nie udaje się wykonać doszczętnego zabiegu w czasie pierwotnej laparotomii. Chore leczone są chemioterapią przy użyciu pochodnych platyny i paklitaxelu. Podjęcie wtórnego wykonania operacji cytoredukcyjnej jest trudnym decyzyjnie elementem leczenia. Nieudana operacja praktycznie pozbawia chore szansy wyleczenia. Celem pracy była ocena przydatności i predykcyjnej wartości stężenia Ca 125 w wyborze optymalnego momentu wykonania powtórnej operacji cytoredukcyjnej u chorych na zaawansowanego raka jajnika. Materiał, poddany ocenie stanowiły 42 chore na zaawansowanego raka jajnika, leczone chemioterapią (cisplatyna+paklitaxel), zakwalifikowane do operacji wtórnej cytoredukcji. Kwalifikacji dokonano na podstawie wyników badania klinicznego oraz ultrasonograficznego. Wskazaniem do podjęcia operacji było zmniejszenie się i uruchomienie wcześniej nieruchomych guzów oraz zmniejszenie się o połowę (w dwóch wymiarach) guzów w ocenie ultrasonograficznej. Moment wykonania zabiegu nie zależał od ilości podanych cykli chemioterapii. Stężenie Ca 125 w surowicy krwi chorych oceniano, używając komercyjnych testów przed każdym etapem leczenia. Wyniki opracowano statystycznie. Maksymalna cytoredukcję uzyskano u 29 (69 proc.) chorych. Wykazano, że stężenia Ca 125 o wartości 101,88 U/mL (SD=248,66) w momencie wykonanie wtórnej cytoredukcji było wartością predykcyjną powodzenia operacji. Wykreślając krzywą ROC wskazano, że wartość Ca 125 równa 81,28 U/mL była związana z największą czułością (82 proc.) i swoistością (81 proc.) metody przy wartości predykcyjnej dodatniej 88 proc. i wartości predykcyjnej ujemnej – 64 proc. Wykazano, że wartości stężenia Ca 125 poniżej 100 U/mL mogą wskazać optymalny moment wykonania wtórnej cytoredukcji w chorych na zaawansowanego raka jajnika, niezależnie od liczby cykli podanej chemioterapii.