Trzymać pacjenta z dala od doktoraRozmowa z Kennethem E. Thorpe, profesorem Emory University w Atlancie, doradcą prezydenta Billa Clintona i jednym ze współtwórców reform Baracka Obamy - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2010)
– Chcemy doprowadzić do tego, by – o ile to tylko możliwe – trzymać pacjentów jak najdalej od szpitali, jak najdalej od lekarzy. Kluczem do tego jest dobra profilaktyka i dobre przeszkolenie średniego personelu medycznego. To rzecz, o której się przy okazji wprowadzania ostatnich reform Obamy nie mówiło wystarczająco dużo. Głosy w tej sprawie nie przenikały do publicznej debaty, bo emocje skupiały się na kwestiach obowiązkowych ubezpieczeń – mówi Thorpe.