Porządna przedwojenna szkoła - Dychalska, Pola (Menedżer Zdrowia, 2010)
– Ta ewolucja – to rewolucja – tak w skrócie skomentować można nowe pomysły ministerstwa na reformę ochrony zdrowia w Polsce. Ministerstwo zamierza zmienić definicję nazwy publicznej służby zdrowia. Dotychczas publiczny był zakład, którego organem założycielskim było państwo lub samorząd, broń Boże, podmiot prywatny. Według nowej definicji publiczny będzie zakład, który realizuje istotne zadania publiczne , niezależnie od tego czy jego właścicielem jest państwo, czy prywatna osoba lub spółka. Prawdziwą bombą może się zaś okazać pomysł zmian w przepisach dotyczących refundacji.