Apteki pod wezwaniem - Szparkowska, Sylwia (Menedżer Zdrowia, 2010)
Co nam szykują projektodawcy nowej ustawy o refundacji leków? Jednym z najbardziej zaskakujących rozwiązań w projektowanej ustawie refundacyjnej jest zapis, że co piąta złotówka z pieniędzy NFZ ma być wydawana na refundację leków. W budżecie Funduszu to rozwiązanie miałoby status zupełnie wyjątkowego: ani szpitalnictwo, ani podstawowa opieka zdrowotna, ani żadna inna dziedzina nie wywalczyły sobie dotąd określenia, jaka część publicznych pieniędzy na zdrowie ma trafić do danej grupy świadczeniodawców. Dodajmy – byłaby to gwarancja na najwyższym możliwym, bo ustawowym poziomie. Przy obecnym budżecie NFZ na refundację Fundusz wydawałby 10 mld złotych. W aktualnym planie finansowym przeznaczono na to 7,7 mld zł.