Polskie zagłębie medyczne - Sygut, Marzena (Menedżer Zdrowia, 2010)
Turystyka medyczna w Polsce to nie mit, marzenie, a fakt. Każdego roku na leczenie w Polsce przyjeżdża blisko 300–330 tys. osób, głównie z Niemiec, Danii, Skandynawii i Wielkiej Brytanii. Jak twierdzi Cezary Molski, wicedyrektor Departamentu Współpracy Regionalnej Polskiej Organizacji Turystycznej, ten rodzaj świadczeń, to jeden z najprężniej rozwijających się od ok. 4 lat obszarów turystyki wizytowej do Polski. Obsługa cudzoziemskich pacjentów to już poważny biznes. Każdy z nich zostawia w naszym kraju przeciętnie 4,5 tys. zł.