Zapominany element - Bulica, Piotr (Menedżer Zdrowia, 2010)
Czytając wyniki badań epidemiologicznych, przeglądając raporty oceny technologii medycznych można dojść do wniosku, że wskaźnik QALY jest najważniejszym metrum. Niedoceniany jest natomiast wskaźnik DALY, który może być dużą inspiracją w tworzeniu m.in. rankingu priorytetów oraz programów zdrowotnych. Metoda ta tymczasem jest coraz częściej stosowana na świecie, okazać się może bardzo przydatna w Polsce.