O weterynarza łatwiej niż o doktora - Cywiński, Piotr (Menedżer Zdrowia, 2010)
Młody, przystojny, na dodatek dobrze zarabiający doktor Jan Bergmann jest szczęśliwy: pracuje w malowniczej okolicy, ma piękną narzeczoną Maren, z którą właśnie szykuje się do ślubu, a i ludzie go lubią... – żyć, nie umierać! W popularnym, niemieckim serialu telewizyjnym Der Landarzt (Wiejski lekarz) wszystko układa się znakomicie. Jedyne kłopoty, jakie mają główne postacie to sprawy sercowe. Właśnie sypie się ślub Jana z Maren, i to akurat w dniu, gdy mieli sobie powiedzieć tak. Niestety, rzeczywistość niemieckich lekarzy pracujących na prowincji nie wygląda tak różowo jak w tej ekranowej operze mydlanej. – Czy wkrótce na wsi krowy i świnie będą szybciej badane niż ludzie? Wizja horroru z gatunku science fiction? W żadnym wypadku! – alarmuje w charakterystycznym dla siebie tonie Bild.