Po swoje do sądu - Wierzbicki, Przemysław (Menedżer Zdrowia, 2010)
Rok 2010 będzie chudy dla NFZ – Fundusz będzie musiał szukać kolejnych oszczędności, żeby zamknąć budżet w tym roku. Zakłady opieki zdrowotnej muszą się zatem liczyć z tym, iż NFZ będzie bardzo skrupulatnie sprawdzał, czy spełnione są warunki wymagane do zapłaty za świadczenia opieki zdrowotnej. Na pewno ZOZ-om będzie trudniej w kwestiach tzw. nadwykonań – tu trzeba liczyć się z koniecznością sądowej walki o swoje .