Zegar Harrisona - Mołdach, Robert (Menedżer Zdrowia, 2010)
Królewskie Obserwatorium Astronomiczne w Greenwich przyciąga zwiedzających południkiem zero. Jednak jego prawdziwym skarbem jest kolekcja zegarów. Wśród nich czwarty zegar Johna Harrisona, który pozwolił żeglarzom obliczać odległość do celu z nieosiągalną wcześniej precyzją do 30 mil morskich. Przyglądając się jego niezwykłemu wykonaniu, pomyślałem, że gdyby minister zdrowia miała w swoim gabinecie taki zegar, mielibyśmy większe szanse na zdefiniowanie naszej pozycję i drogi do systemowego rozwiązania w ochronie zdrowia.