Architektura XXI wieku - Ryczek, Katarzyna (Menedżer Zdrowia, 2010)
Zdrowie człowieka zależy nie tylko od opieki medycznej, jaką otrzymuje, ale od środowiska, w jakim żyje i przestrzeni, jaka go otacza. Dobrze zaprojektowany budynek może mieć pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie zarówno pacjentów, jak i personelu oraz odwiedzających. Jakie są najnowsze trendy w budownictwie szpitalnym?