Karaluchy do szpitalnej poduchy? - Majewski, Adam (Menedżer Zdrowia, 2010)
Liczba polskich placówek zdrowia, w których można spotkać spacerujące po posadzkach owady na szczęście się zmniejsza. Wciąż jednak stan higieny w wielu z nich pozostawia wiele do życzenia. Jak więc myć, żeby wymyć? Mycie powierzchni szpitalnych to podstawowy i wydaje się – najprostszy element utrzymania porządku w lecznicach. Jak się jednak okazuje, nawet ta czynność bywa zaniedbywana. Przykłady z całej Polski mrożą krew w żyłach. Kilka lat temu jedna ze śląskich placówek w ciągu dnia była postrzegana jako niemal wzorcowa. Gdy jednak pacjenci szli spać przez jej korytarze dziarsko wędrowały stada karaluchów. To ekstremalny przykład, ale do dziś są szpitale i przychodnie, których czystość, delikatnie mówiąc, nie jest mocną stroną. W zeszłym roku sanepid skontrolował szpitale w Sulechowie, Zielonej Górze, Zaborze i Wojnowie. W każdym z nich dopatrzył się nieprawidłowości, które polegały przede wszystkim na niedostosowaniu do wymogów higienicznych ścian, mebli, czy punktów poboru wody. W części szpitali brakowało nawet mydła, a na ścianach był grzyb.