Wybrane problemy tyreologiczne w okresie menopauzy – kiedy i jak leczyć? - Matuszek, Beata; Paszkowski, Tomasz; Nowakowski, Andrzej (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
U kobiet w okresie menopauzy możemy się spotkać z różnymi zaburzeniami funkcji tarczycy, spośród których najbardziej problematyczne są subkliniczne postacie nadczynności i niedoczynności tego gruczołu. Subkliniczna nadczynność tarczycy niesie ze sobą ryzyko zaburzeń sercowo-naczyniowych, najczęściej w postaci zaburzeń rytmu serca – wówczas bezwzględnie wymaga terapii. Natomiast subkliniczna niedoczynność tarczycy budzi więcej kontrowersji z uwagi na mniej charakterystyczny obraz kliniczny oraz wciąż dyskusyjną górną normę stężenia hormonu tyreotropowego, warunkującą rozpoczęcie leczenia. Rodzi się zatem pytanie – czy i kiedy rozpoczynać terapię i od czego uzależniać decyzje terapeutyczne, skoro menopauza dodatkowo stwarza zagrożenie powikłaniami ze strony układu krążenia i układu kostnego w związku z wygasaniem funkcji hormonalnej jajników. Współistnienie zaburzeń funkcji tarczycy ze zmianami okresu około- i pomenopauzalnego stwarza problemy medyczne wymagające interdyscyplinarnej współpracy wielu specjalistów.