Densytometryczna identyfikacja złamań trzonów kręgowych – miejsce w algorytmie diagnostyki osteoporozy - Skowrońska-Jóźwiak, Elżbieta; Lewiński, Andrzej (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Densytometryczna identyfikacja złamań trzonów kręgowych (Vertebral Fracture Assessment – VFA) jest nową metodą wykorzystującą densytometrię (fan-beam DXA) do zobrazowania trzonów kręgowych. Złamania trzonów kręgowych należą do najczęstszych, a jednocześnie najtrudniejszych w diagnozowaniu złamań osteoporotycznych. Ich znaczenie kliniczne jest ogromne; stanowią czynnik ryzyka dla następnych złamań zarówno kręgów, jak i pozakręgowych, powodują ból w okolicy pleców, zmianę sylwetki (pogłębienie kifozy piersiowej), nasilają dolegliwości ze strony układu oddechowego i pokarmowego; mogą prowadzić do inwalidztwa, a nawet do śmierci. Do najważniejszych zalet metody należą: bezpieczeństwo (mała dawka promieniowania), możliwość wykonania jednocześnie z densytometrią (ułatwienie dla pacjenta i personelu) oraz niższe koszty niż w przypadku badań RTG. Czułość i swoistość VFA jest porównywalna z klasyczną metodą RTG w zakresie diagnostyki złamań 2. i 3. stopnia. Wadą VFA jest mniejsza rozdzielczość w porównaniu z badaniem RTG. Głównymi kandydatami do badania VFA są pacjenci z densytometrycznymi cechami osteopenii, u których rozpoznanie złamania kręgowego zmienia kwalifikację terapeutyczną.