Korzyści leczenia biologicznego u osób z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit - Dobrowolska-Zachwieja, Agnieszka; Jakubowska-Burek, Ludwika (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) oraz choroba Leśniowskiego-Crohna (ChLC) są przewlekłymi chorobami przewodu pokarmowego, przebiegającymi z okresami remisji i nawrotów. Podczas rzutów choroby lub nawrotów nieodzowne jest postępowanie farmakologiczne. Chociaż istnieją odpowiednie wskazania i cele leczenia nieswoistych chorób zapalnych jelit (NChZJ), to jednak wyniki optymalnego postępowania terapeutycznego nie są dobrze zdefiniowane. Konwencjonalne metody terapii nie są, niestety, zawsze w pełni efektywne w postaciach o średnio ciężkim i ciężkim przebiegu zarówno w ChLC, jak i WZJG. W niniejszej pracy opisano stosowane w NChZJ metody terapeutyczne oraz przedstawiono najnowsze tendencje w leczeniu tej choroby.