Rola probiotyków i prebiotyków w apoptozie przewodu pokarmowego - Maciorkowska, Elżbieta; Ryszczuk, Ewa; Kaczmarski, Maciej (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
Żywe, niepatogenne mikroorganizmy, do których należą szczepy bakterii kwasu mlekowego, takie jak: Bifidobacterium, Lactobacillus, Enterococcus, Propionibacterium, Lactococcus, Saccharomyces, Bifidus czy też Streptococcus salivarius, oraz drożdże Saccharomyces boulardii, wywierają korzystny wpływ zdrowotny w stosunku do gospodarza, poprzez stymulację odpowiedzi Th1, a zmniejszenie odpowiedzi immunologicznej Th2. Bakterie probiotyczne wpływają na apoptozę przewodu pokarmowego poprzez oddziaływanie na komórki nabłonka błony śluzowej jelita, komórki układu immunologicznego np. limfocyty T, oraz modulację produkcji wielu cytokin prozapalnych i proapoptotycznych. Cytokiny produkowane przez limfocyty pomocnicze profilu Th1, takie jak: IL-1, IL-6, IL-8, IL-12, IL-18, TNF- oraz INF-, wiążą się z typem I odpowiedzi immunologicznej i nasilają apoptozę. Proapoptotyczne właściwości bakterii probiotycznych wzmacniają prebiotyki. W trakcie metabolizmu prebiotyków w jelicie grubym powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe stymulujące wzrost probiotycznych bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium. Wzbudzenie apoptozy w przewodzie pokarmowym przez probiotyczne bakterie i wzmacniające ich działanie prebiotyki zapobiega dalszej progresji zmian zapalnych błony śluzowej w kierunku zmian nowotworowych. Synbiotyki wydają się przyszłością medycyny, jednak ich wpływ na apoptozę w przewodzie pokarmowym wymaga dalszych badań.