Rola organizacji leczenia żywieniowego w zapobieganiu powikłaniom infekcyjnym - Szlagatys-Sidorkiewicz, Agnieszka; Słomińska-Frączek, Magdalena; Borkowska, Anna; Sroka, Mariusz; Krzykowski, Grzegorz; Kamińska, Barbara (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
Cel: Analiza wpływu organizacji leczenia żywieniowego na częstość występowania powikłań infekcyjnych w postaci posocznic związanych z cewnikiem centralnym u małych dzieci żywionych pozajelitowo w warunkach szpitalnych. Materiał i metody: Przeprowadzono retrospektywną analizę 27 pacjentów żywionych pozajelitowo przed reorganizacją leczenia żywieniowego, w trakcie i po jej wprowadzeniu. Do analizy włączono dzieci w wieku 2–48 mies. z założonym tunelizowanym centralnym cewnikiem naczyniowym (typu Broviac). Program reorganizacji leczenia żywieniowego w Klinice polegał na powołaniu zespołu żywieniowego, przeprowadzeniu szkolenia i stażu członków zespołu żywieniowego w ośrodku referencyjnym, opisaniu i wdrożeniu procedur leczenia żywieniowego, zakładaniu wkłucia centralnego, wprowadzeniu dokumentacji wkłucia centralnego, ograniczeniu do koniecznego minimum liczby manipulacji przy cewniku centralnym, autoryzacji osób pielęgnujących cewnik centralny, szkoleniu i motywacji personelu medycznego. Analizie poddano częstość występowania posocznic związanych z cewnikiem centralnym (catheter-related blood stream infection – CRBSI). Posocznicę związaną z cewnikiem centralnym rozpoznawano w przypadku wystąpienia objawów klinicznych posocznicy w postaci pogorszenia stanu ogólnego, podwyższenia ciepłoty ciała powyżej 38,5°C, parametrów stanu zapalnego oraz wyhodowania tego samego drobnoustroju z krwi pobranej jednocześnie z cewnika centralnego i obwodu, przy nieobecności innych źródeł zakażenia. Wyniki: W analizowanym czasie przeprowadzono 4777 procedur żywienia pozajelitowego. Wskaźnik częstości występowania CRBSI po wprowadzeniu reorganizacji zmniejszył się z 11,5/1000 dni procedur żywienia przed reorganizacją do 6,2/1000 dni procedur żywienia w trakcie reorganizacji i 1,1/1000 dni żywienia po reorganizacji pracy. Wniosek: Powołanie i wdrożenie do pracy zespołu żywieniowego oraz edukacja personelu medycznego pozwala na znaczne zmniejszenie ryzyka wystąpienia powikłań infekcyjnych związanych z żywieniem pozajelitowym w szpitalu.