Artykuł oryginalnyOcena parametrów skóry – nawilżenia, zawartości melaniny, pH oraz sekrecji łoju – u pacjentów leczonych doustną izotretynoiną – doniesienie wstępne - Bergler-Czop, Beata; Brzeźińska-Wcisło, Ligia (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Wprowadzenie: Trądzik pospolity to dermatoza najczęściej diagnozowana u pacjentów między 11. a 30. rokiem życia. Niepożądane działania izotretynoiny można podzielić na kilka grup. Do najczęściej występujących (> 1/10) należą: zapalenie czerwieni wargowej, suchość skóry, rumień, świąd, cechy atopii, zwiększenie stężenia transaminaz, mialgia, bóle stawów, zmniejszona tolerancja wysiłku, zwiększenie stężenia triglicerydów, odczynu Biernackiego, płytek krwi, zapalenie spojówek, „suche oko”, zapalenie brzegów powiek, zmniejszenie stężenia lipoprotein o dużej gęstości i niedokrwistość. Inne objawy niepożądane są rzadziej spotykane. Cel: Ocena parametrów skóry – nawilżenia, zawartości melaniny, pH oraz sekrecji łoju – u pacjentów leczonych doustną izotretynoiną. Wyniki: W trakcie 6-miesięcznej terapii obserwowano korzystne zmniejszenie wydzielania sebum oraz zawartości melaniny. Spadek nawilżenia wydaje się kluczowy dla występowania skórno-śluzówkowych działań niepożądanych terapii. Wnioski: Badanie parametrów skóry wykonane jedynie u 20 chorych leczonych przez 6 mies. izotretynoiną podawaną doustnie miało charakter wstępny, a jego celem była próba modyfikacji schematów leczenia tym lekiem w przyszłości, tak aby przy najwyższej skuteczności udało się również ograniczyć w największym stopniu działania niepożądane w obrębie skóry i śluzówek, które występują u większości pacjentów.