Artykuł oryginalnyPoczucie koherencji i strategie rozwiązywania problemów u pacjentów z rozpoznaniem trądziku różowatego i depresji – badania porównawcze - Zboralski, Krzysztof; Gernand, Alicja; Orzechowska, Agata; Talarowska, Monika (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Autorzy poddali analizie wzajemne zależności między poczuciem koherencji i strategiami radzenia sobie ze stresem w grupie pacjentów psychiatrycznych i dermatologicznych. Wśród ogółu zbadanych osób (n = 197) 69 pacjentów leczono z powodu depresji, a 98 z rozpoznaniem – trądzik różowaty. W badaniu wykorzystano Kwestionariusz orientacji życiowej SOC-29 – A. Antonowsky’ego oraz Test radzenia sobie ze stresem Moosa. Pacjenci dermatologiczni charakteryzowali się wyższym poczuciem koherencji w porównaniu z pacjentami psychiatrycznymi. W przypadku Testu radzenia sobie ze stresem Moosa statystycznie istotne różnice zaobserwowano w dwóch skalach – poszukiwania informacji i wsparcia społecznego oraz rozwiązywania problemów. Wyższe wyniki również i w tym przypadku uzyskali pacjenci dermatologiczni.