Artykuł poglądowy Dermatoza o obrazie klinicznym przypominającym łojotokowe zapalenie skóry - Błaszkowski, Marcin; Kaczorowska, Anna; Staszek, Dariusz; Kaszuba, Andrzej (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Łojotokowe zapalenie skóry (ŁZS) jest częstą chorobą skóry, która dotyczy ok. 5% populacji. Charakteryzuje się uporczywym i nawrotowym przebiegiem, ze zmianami chorobowymi zajmującymi eksponowane części skóry, zmniejszając tym samym komfort życia pacjentów. Etiologia schorzenia nie jest znana, a wśród możliwych czynników przyczynowych wymienia się głównie łojotok, kolonizację grzybami drożdżopodobnymi z rodzaju Malassezia, zaburzenia odpowiedzi immunologicznej, głównie komórkowej, nieprawidłową budowę i funkcję bariery skórnej. Łojotokowe zapalenie skóry różnicuje się z łuszczycą łojotokową, wypryskiem łojotokowym i pęcherzycą łojotokową. Ostatnio w kontekście rozważań o etiopatologii, przebiegu oraz terapii ŁZS pojawiają się doniesienia o jednostce chorobowej bardzo podobnej do ŁZS, ale o nieco innych objawach, odmiennej lokalizacji, reakcji na terapię, a nawet różnym obrazie histopatologicznym. Powyższe różnice przyczyniły się do wprowadzenia nowego terminu – dermatozy przypominającej ŁZS (seborrhoeic-like dermatitis). W niniejszym artykule przedstawiono przegląd doniesień piśmiennictwa dotyczący tego zagadnienia.