Artykuł poglądowy Kapilaroskopia wału paznokciowego. Mikroskopowa ocena zmian morfologicznych mikrokrążenia w twardzinie układowej - Michalska-Jakubus, Małgorzata; Chodorowska, Grażyna; Krasowska, Dorota (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Kapilaroskopia wału paznokciowego to nieinwazyjne przyżyciowe badanie diagnostyczne służące do oceny mikrokrążenia skóry. Najszersze zastosowanie znalazła w reumatologii i dermatologii, przede wszystkim w różnicowaniu pierwotnego i wtórnego objawu Raynauda oraz diagnostyce i monitorowaniu pacjentów z układowymi chorobami tkanki łącznej, zaliczanymi do spektrum twardziny. Najbardziej charakterystyczne strukturalne zmiany w mikrokrążeniu występują w przebiegu twardziny układowej. Pojawiają się już we wczesnym stadium choroby i odgrywają kluczową rolę w jej patogenezie. W niniejszej pracy przedstawiono ogólne zasady badania kapilaroskopowego, jego zastosowanie kliniczne oraz rolę w diagnostyce objawu Raynauda i twardziny układowej.