Artykuł poglądowy Lekarz – funkcjonariusz publiczny? - Jakubowicz, Jędrzej; Jakubowicz, Oliwia; Żaba, Czesław; Żaba, Ryszard; Czarnecka-Operacz, Magdalena (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
W niniejszym artykule omówiono przypadki, w których lekarz jest uznany za funkcjonariusza publicznego. Przeprowadzono również, choć pobieżnie, rozróżnienie między lekarzem jako funkcjonariuszem publicznym a lekarzem jako osobą pełniącą funkcje publiczne.