Artykuł poglądowyNowe regulacje prawne dotyczące chorób zawodowych - Jakubowicz, Jędrzej; Jakubowicz, Oliwia; Żaba, Czesław; Żaba, Ryszard; Czarnecka-Operacz, Magdalena (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Niniejszy artykuł omawia tematykę chorób zawodowych w nowym ujęciu spowodowanym wejściem w życie nowego rozporządzenia dotyczącego chorób zawodowych. Poniżej zwięźle ujęto zarówno zagadnienie postępowania w sprawie stwierdzenia choroby zawodowej, jak i obowiązki z tym związane.