Opis przypadku Nietypowa lokalizacja i przebieg vasculitis nodosa – opis przypadku - Misterska, Małgorzata; Walkowiak, Hanna; Szulczyńska-Gabor, Joanna; Czarnecka-Operacz, Magdalena; Żaba, Ryszard; Silny, Wojciech (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Guzowate zapalenie naczyń jest przewlekłym, nawrotowym schorzeniem, o niejednorodnej etiologii, toczącym się w obrębie tkanki podskórnej. Ta rzadko spotykana choroba występuje w piśmiennictwie pod różnymi nazwami, jako rumień stwardniały (erythema induratum), rumień guzowaty Bazina (tło gruźlicze) oraz rumień guzowaty Whitfielda (tło idiopatyczne choroby). W obrazie klinicznym przeważają tkliwe, podskórne guzy zlokalizowane zwykle na powierzchniach zgięciowych podudzi. W niniejszej pracy przedstawiono przypadek dotyczący 66-letniego mężczyzny, u którego pierwsze ognisko chorobowe powstało na opuszce palca ręki lewej, a dopiero później proces zapalny rozprzestrzenił się na przedramię i powstały typowe dla tej choroby wykwity. Ponieważ u pacjenta nie wykazano obecności prątków gruźlicy, terapia celowana była niemożliwa, a leczenie sprawiało duże trudności.