Opis przypadku Kazuistyka w codziennej praktyce lekarskiej – bolesna tłuszczakowatość kończyn dolnych w przebiegu choroby Dercuma - Gutherc, Radosław; Jodkowska, Anna; Drożdż, Katarzyna; Bieniek, Andrzej; Szuba, Andrzej (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Choroba Dercuma jest rzadką jednostką chorobową, charakteryzującą się nieprawidłową dystrybucją tkanki tłuszczowej, w wyniku której powstają bolesne tłuszczaki w tkance podskórnej w dowolnej okolicy ciała. Innymi objawami towarzyszącymi są otyłość, osłabienie, łatwa męczliwość, a także zaburzenia neurologiczne i psychiczne. Zwykle choroba dotyczy otyłych kobiet w wieku postmenopauzalnym. Obserwuje się tendencję do jej rodzinnego występowania w linii żeńskiej. Dotąd nie została poznana etiopatogeneza schorzenia. Sugeruje się możliwe mechanizmy autoimmunologiczne, zapalne lub metaboliczne. W leczeniu najczęściej stosuje się dożylne wlewy lidokainy oraz liposukcję. W niniejszym artykule przedstawiono opis przypadku dotyczący kobiety z charakterystycznym obrazem klinicznym choroby Dercuma, skutecznie leczonej dożylnymi wlewami lidokainy oraz liposukcją.