Opis przypadkuSwoista skórna manifestacja przewlekłej białaczki limfatycznej B-komórkowej - Chodorowska, Grażyna; Szponar, Anna; Gerkowicz, Agnieszka; Juszkiewicz-Borowiec, Maria; Podhorecka, Monika (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Przewlekła białaczka limfocytowa B-komórkowa (B-cell chronic lymphocytic leukaemia – B-CLL) to najczęstsza postać białaczki. Oprócz objawów ogólnych, mogą wystąpić również rozmaite wykwity skórne. Ze względu na różnorodność możliwych manifestacji, zmiany skórne podzielono na swoiste, w obrębie których można stwierdzić obecność komórek białaczkowych, oraz nieswoiste, niewykazujące cech nacieku nowotworowego. Obecnie uważa się, że zmiany limfoproliferacyjne u pacjentów z B-CLL, które pojawiły się w miejscu wcześniejszej infekcji wirusem ospy wietrznej i półpaśca (Varicella zoster virus) lub wirusem opryszczki (Herpes simplex virus), mogą stanowić swoistą skórną manifestację choroby podstawowej. W niniejszej pracy przedstawiono 71-letniego pacjenta z B-CLL, u którego przerwano chemioterapię z powodu wystąpienia półpaśca krwotocznego, a następnie głębokich owrzodzeń w obrębie skóry grzbietu. W trakcie hospitalizacji w Klinice Dermatologii wykonano biopsję skóry z brzegu owrzodzenia i w badaniu histopatologicznym stwierdzono cechy nacieku białaczkowego oraz wykluczono etiologię wirusową. Po weryfikacji rozpoznania pacjenta ponownie zakwalifikowano do leczenia hematologicznego choroby podstawowej. Pacjenci z przewlekłą białaczką limfatyczną są narażeni na częste infekcje o różnej etiologii, których powikłaniem mogą być owrzodzenia. Należy jednak zachować dużą ostrożność, gdyż w tej grupie osób owrzodzenie skóry może okazać się swoistą skórną manifestacją choroby podstawowej.