Opis przypadkuOdczyn fotoreprodukcji u pacjenta z łupieżem czerwonym mieszkowym - Duś-Żuchowska, Monika; Dańczak-Pazdrowska, Aleksandra; Bowszyc-Dmochowska, Monika; Budzińska, Aleksandra; Sudnik, Wiesława (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Łupież czerwony mieszkowy (pityriasis rubra pilaris – PRP) to rzadka, przewlekła dermatoza grudkowo-złuszczająca. Etiologia schorzenia nie jest do końca poznana. W wielu przypadkach rozpoznanie pozostaje problematyczne z powodu braku jednoznacznych testów laboratoryjnych i często niespecyficznych zmian histopatologicznych w badanych wycinkach. W niniejszym artykule przedstawiono przypadek dotyczący 39-letniego mężczyzny z PRP, u którego po 7 dniach od przeprowadzonych testów świetlnych wystąpił odczyn upodabniania się. Celem pracy jest ukazanie potencjalnej roli wczesnej fotodiagnostyki u pacjentów, u których rozpoznanie PRP wiąże się z trudnościami diagnostycznymi.