Kacheksja sercowa - Jeznach-Steinhagen, Anna; Kucharska, Alicja; Kubacka, Aleksandra (Kardiologia na co Dzień, 2010)
Rozpoznanie kacheksji sercowej pogarsza rokowanie u chorych na przewlekłą niewydolność serca (chronic heart failure – CHF). Poza niezamierzoną utratą masy ciała, do objawów wyniszczenia należą m.in. zmęczenie, duszność, tachykardia, dolegliwości dyspeptyczne i utrata apetytu. Rozwój kacheksji u osób z CHF jest spowodowany zarówno wzrostem zapotrzebowania, jak i zwiększonym zużyciem energii. Duże znaczenie w rozwoju wyniszczenia ma również aktywacja układu immunologicznego, ze szczególnym uwzględnieniem cytokin prozapalnych oraz wiele zaburzeń regulacji apetytu.