Wszyscy jesteśmy Wokulskimi - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2010)
Pan Tomasz Łęcki, ojciec bohaterki tytułowej Lalki Prusa miał arystokratyczne maniery, wysoką pozycję społeczną, mimo że tonął w długach, jego biznes nie prosperował i nie było szans, aby spłacił należności. Bardzo przypomina tym… szanowanych dyrektorów szpitali we współczesnej Polsce. Rozwikłanie zagadki i rozwiązanie problemu długów polskich szpitali polega w gruncie rzeczy na rozwiązaniu zagadki fenomenu Tomasza Łęckiego i wyciągnięcia z tego wniosków.