Nie zaćmić i nie przejaskrawićRozmowa z prof. Jerzym Szaflikiem - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2010)
Nie spełniamy podstawowych parametrów cywilizacyjnych, jeśli chodzi o dostęp do wysokospecjalistycznych świadczeń, wskutek czego polscy pacjenci cierpią dłużej i bardziej niż chorzy w innych krajach, nie tylko wysoko rozwiniętych, ale i tych średnio rozwiniętych – mówi prof. Szaflik.