Niedźwiedź na horyzoncie - Biardzki, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2010)
Na przełomie kwietnia i maja kraj obiegła wieść o zwiększonych przychodach Narodowego Funduszu Zdrowia w I kwartale 2010 r. Wzrost ten wynosił ok. 590 mln zł powyżej zatwierdzonego planu finansowego. Świadczeniodawcy, wytrenowani w latach 2006–2008, w których każda zwiększona ściągalność składki owocowała zwiększeniem kontraktów, natychmiast zaczęli dyskutować, co zrobić z tymi pieniędzmi.