Imperium w opałach - Fedorowski, Jarosław J. (Menedżer Zdrowia, 2010)
Korporacja Szpitali Ameryki, początkowo Columbia HCA, a obecnie Hospital Corporation of America – HCA, jest największym amerykańskim operatorem szpitali. Firma z siedzibą w Nashville, w stanie Tennessee, zarządza siecią 163 szpitali i 105 ośrodków chirurgii jednego dnia w Stanach Zjednoczonych i w Londynie. Firma działa w modelu mieszanym, będąc właścicielem nieco ponad połowy jednostek, a w pozostałych pełniąc funkcję zarządcy i operatora.