Internetowa era obsługi pacjenta - Wojnarowicz-Głuszek, Bożena (Menedżer Zdrowia, 2010)
Konieczność sprostania aktualnym wymaganiom rynku w zakresie wzrostu konkurencyjności oraz dostosowanie się do wymagań pacjentów oczekujących wysokiej jakości usług i sprawnej obsługi, zmusza placówki medyczne do wprowadzania nowoczesnych rozwiązań informatycznych. Pozwalają one optymalizować procesy poprzez ich automatyzację, umożliwiają szybki dostęp do informacji oraz w niekwestionowany sposób poprawiają obszar komunikacji z pacjentem. Są również podstawą do stosowania elektronicznego rekordu pacjenta (EHR) oraz wprowadzenia nowoczesnych form obsługi pacjentów, takich jak rejestracja internetowa, czy powiadamianie SMS-em lub pocztą elektroniczną.