Sterylne bloki - Majewski, Adam (Menedżer Zdrowia, 2010)
Sterylne bloki Sale operacyjne to część szpitala, w której obowiązuje najostrzejszy rygor higieniczny. Przy ich wyposażaniu warto zatem skorzystać ze sprawdzonych materiałów wykończeniowych. Sala operacyjna – wnętrze pod specjalnym nadzorem Wnętrza obiektów opieki zdrowotnej, a przede wszystkim sale operacyjne, transplantacyjne i gabinety zabiegowe, to miejsca o zaostrzonym rygorze higienicznym. Przy wyposażaniu takich pomieszczeń szczególną rolę odgrywa jakość materiałów wykończeniowych, zwłaszcza pokryć sufitowych. Ściany nigdy nie były tak czyste W obecnej chwili profilaktyka zakażeń w placówkach medycznych skupia się na zapewnieniu higieny rąk i higieny powierzchni. Zanieczyszczenie powierzchni jest jedną z najczęstszych przyczyn zakażeń, dlatego nic dziwnego, że przy każdym zadaniu związanym z budową lub modernizacją sal operacyjnych każdy użytkownik wraz z projektantem starannie rozważa, jakich materiałów użyć, aby wyeliminować ryzyko. Dziś w Polsce doskonale zdajemy sobie sprawę z zagrożeń i trzeba przyznać, że polskie przepisy są niekiedy bardziej rygorystyczne niż w pozostałych krajach Unii Europejskiej. Oczekiwania użytkowników co do higieny i sterylności pomieszczeń nieustannie rosną, wciąż rozwija się technologia materiałów wykończeniowych.