Wykorzystać siły natury - Bukiel, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2010)
Na pewno wielu z nas pamięta doświadczenie z fizyki, jakie przeprowadza się w szkole podstawowej: cienka płytka z rozsypanymi na niej bezładnie opiłkami żelaza, do której od spodu przykłada się magnes. W okamgnieniu wszystkie te opiłki układają się w regularne, półkoliste linie, biegnące od jednego do drugiego bieguna magnesu. Zmieniamy położenie magnesu i układ opiłków też błyskawicznie się zmienia, dostosowując do kierunku sił pola magnetycznego. Podobne zjawisko – optymalnego dostosowania się podmiotów do zmieniającego się otoczenia – zachodzi w gospodarce rynkowej. Administracyjne naśladownictwo rynku jest praktycznie niewykonalne.