Ocena potencjalnej przydatności prognostycznej ekspresji białka MCM2 w raku płaskonabłonkowym jamy ustnej - Neskoromna-Jędrzejczak, Aneta; Tyndorf, Marta; Arkuszewski, Piotr; Kobos, Józef (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2010)
Rak płaskonabłonkowy obejmuje 90% wszystkich nowotworów złośliwych jamy ustnej, a częstość rozpoznawania oraz zgonów z jego powodu rośnie w ciągu ostatnich dekad. Większość decyzji terapeutycznych podejmuje się na podstawie obecności czynników prognostycznych. Autorzy przedstawiają przegląd piśmiennictwa dotyczący wartości oceny ekspresji białka MCM2 w komórkach nowotworowych oraz możliwości jej wykorzystania w procesie diagnostycznym i leczeniu chorych z rakiem jamy ustnej.