Maksymalna SUV jest czynnikiem predykcyjnym zajęcia regionalnych węzłów chłonnych u chorych z niezaawansowanym rakiem szyjki macicy - Wiśniewski, Tomasz; Terlikiewicz, Joanna; Lebioda, Andrzej; Makarewicz, Roman; Małkowski, Bogdan; Ziółkowska, Ewa (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2010)
Cel pracy: Ocena możliwości wykorzystania obrazowania za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej połączonej z tomografią komputerową (positron emission tomography-computed tomography – PET-CT) w określeniu stopnia zaawansowania raka szyjki macicy. Materiał i metody: Do badania zakwalifikowano 27 kobiet z potwierdzonym rakiem szyjki macicy w stopniu zaawansowania Ib1 (23 osoby) i IIa (4 osoby) wg klasyfikacji FIGO, u których oprócz standardowych procedur diagnostycznych wykonano badanie PET-CT z FDG w ramach oceny stopnia zaawansowania przed planowanym leczeniem. Wszystkie pacjentki przebyły przedoperacyjną brachyterapię. U 25 chorych wykonano histerektomię z limfadenektomią i histopatologiczną oceną usuniętych węzłów chłonnych. Rutynowo dla obszarów podejrzanych o proces nowotworowy w obrazach uzyskanych ze skanera PET-CT określono SUVmax. Model regresji logistycznej został użyty do powiązania SUVmax z ryzykiem zajęcia regionalnego układu chłonnego. Wyniki: U 26 pacjentek w badaniu PET-CT uwidoczniono ognisko pierwotne w obrębie szyjki macicy, a u 2 osób wykryto zajęcie węzłów chłonnych przez nowotwór. Jednakże badanie to nie ujawniło przerzutów mikroskopowych wykrytych w badaniu histopatologicznym u 4 chorych. Wykazano istotną statystycznie zależność pomiędzy poziomem SUVmax określonym dla ogniska pierwotnego w szyjce macicy a ryzykiem zajęcia regionalnych węzłów chłonnych przez proces nowotworowy. SUVmax równa 6 odpowiadała 15-procentowemu ryzyku, natomiast SUV o wartości 22 dała ponad 30-procentowe ryzyko. Wzrost SUVmax o jedną jednostkę powiększał ryzyko wystąpienia przerzutów do węzłów chłonnych średnio o 6,3% (95% CI: 2,4–10,3%). Wnioski: Badanie PET-CT jest przydatnym narzędziem diagnostycznym w określaniu stopnia zaawansowania raka szyjki macicy, w szczególności do wykrywania przerzutów poza obszarem miednicy. Maksymalna SUV jest czynnikiem silnie korelującym ze stanem regionalnych węzłów chłonnych u chorych na niezaawansowanego raka szyjki macicy.