Epotilony – nadzieja dla pacjentów niewrażliwych na leczenie taksanami - Rogalska, Aneta; Marczak, Agnieszka; Szwed, Marzena; Gajek, Arkadiusz; Jóźwiak, Zofia (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2010)
Obecnie lekami powszechnie stosowanymi w terapii raka piersi są taksany. W wielu przypadkach po ich podaniu rozwija się jednak oporność wielolekowa, która obniża skuteczność chemioterapii. Taksany powodują także liczne skutki uboczne, takie jak neutropenia czy neuropatia. Epotilony są nową grupą związków o mechanizmach działania zbliżonych do taksanów, ale znacznie silniejszym działaniu antyproliferacyjnym. W niniejszym artykule przedstawiono budowę chemiczną oraz mechanizmy działania epotilonów. Scharakteryzowano także kilka wybranych związków z tej grupy, dla których prowadzone są intensywne badania i z którymi wiąże się największe nadzieje w terapii nowotworów. Wśród nich znalazły się: patupilon (epotilon B), iksabepilon (BMS-247550), sagopilon (ZK-EPO) czy KOS-862 (epotilon D). Wykazano ponadto, że epotilony są skuteczne także w komórkach opornych na taksany. Wydaje się, że jest to grupa związków, która w najbliższej przyszłości może zastąpić taksany w terapii różnego typu nowotworów.