Leczenie popromiennego zapalenia skóry w świetle medycyny opartej na faktach - Topczewska-Bruns, Joanna; Filipowski, Tomasz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2010)
Znaczna część pacjentów onkologicznych wymaga leczenia przy udziale energii jonizującej. Skutkiem działania promieniowania jonizującego na skórę jest popromienne zapalenie skóry, którego przebieg może mieć różne natężenie. Odczyn popromienny ze strony skóry jest źródłem szeregu dolegliwości, takich jak pieczenie, świąd czy też ból w terenie napromienianym. Znaczne nasilenie odczynu popromiennego może nie tylko znacząco pogarszać jakość życia pacjenta, ale też wymagać przerw w napromienianiu, co może przełożyć się na wyniki leczenia. Zapobieganie i leczenie popromiennego zapalenia skóry jest codzienną praktyką radioterapeuty, ale, niestety, niewiele jest dowodów naukowych, na których można oprzeć decyzje terapeutyczne. W niniejszej pracy zaprezentowano przegląd badań klinicznych dotyczących zapobiegania i leczenia popromiennego zapalenia skóry.