%0 Journal Article %J Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny %@ 1895-5770 %V 5 %N 3 %D 2010 %F Kotunia2010 %T Kwas masłowy w przewodzie pokarmowym %X Maślan sodu dysocjujący do kwasu masłowego należy do cząsteczek mogących znaleźć szersze zastosowanie w profilaktyce i leczeniu zaburzeń funkcji błony śluzowej przewodu pokarmowego. U człowieka jest on wytwarzany w jelicie grubym przez bakterie jelitowe. W pewnych okolicznoś­ciach może dojść do zmniejszenia jego produkcji, dlatego celowe jest jego uzupełnianie, głównie z uwagi na fakt, że stanowi on jedno z głównych źródeł energii dla kolonocytów. W publikacji omówiono dotychczasowy stan wiedzy odnośnie do roli maślanu w przewodzie pokarmowym, szczególnie rolę troficzną, proapoptotyczną, cytoprotekcyjną i przeciwzapalną. %A Kotunia, Anna %A Pietrzak, Piotr %A Guilloteau, Paul %A Zabielski, Romuald %P 117-122 %9 journal article %R 10.5114/pg.2010.14137 %U http://dx.doi.org/10.5114/pg.2010.14137