Zasady leczenia krwawień z żylaków przełyku - Wróblewski, Eugeniusz; Dąbrowski, Andrzej (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
Żylaki przełyku są bardzo poważnym powikłaniem nadciśnienia wrotnego, którego najczęstszą przyczyną jest marskość wątroby. Krwawienie z żylaków przełyku często ma dramatyczny przebieg, może nawracać i wiąże się ze znaczną śmiertelnością. Dzięki aktualnie stosowanym metodom leczenia śmiertelność związana z krwawieniem w ostatnich 2 dekadach zmniejszyła się o połowę, z 40% do ok. 20%. Stało się tak dzięki lepszemu zrozumieniu mechanizmów prowadzących do wzrostu ciśnienia wrotnego oraz udoskonaleniu metod leczenia farmakologicznego, endoskopowego i radiologicznego. Nowoczesne leczenie krwawienia z żylaków przełyku powinno uwzględnić miejsce jego prowadzenia – oddział intensywnego nadzoru, ostrożną stabilizację hemodynamiczną, skuteczne leczenie zakażenia, zastosowanie leków obniżających ciśnienie wrotne. Kluczową rolę odgrywa terapia endoskopowa, gdzie metodą z wyboru jest opaskowanie, a alternatywą skleroterapia. Istotne znaczenie ma profilaktyka nawrotu krwawienia oraz profilaktyka pierwszego krwawienia. W przypadku niepowodzenia leczenia endoskopowego i farmakologicznego alternatywą jest TIPS (transjugular porto-systemic shunt) i dotyczy to zarówno leczenia ostrego krwawienia, jak i profilaktyki wtórnej.