Znaczenie cech osobowości w procesie adaptacji do choroby u pacjentów z nieswoistymi zapaleniami jelit - Lickiewicz, Beata; Zwolińska-Wcisło, Małgorzata; Lickiewicz, Jakub; Rozpondek, Piotr; Mach, Tomasz (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
Cel: W pracy badano czynniki psychologiczne, temperamentalne oraz fizjologiczne u pacjentów z chorobą Leśniowskiego--Crohna i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego w fazie aktywnej i nieaktywnej. Oceniano ich związek z psychologicznym i medycznym przystosowaniem się do sytuacji chorowania. Podjęte badania miały na celu próbę odpowiedzi na pytanie, czy istnieje związek między określonymi cechami osobowości a akceptacją choroby, oraz ustalenie, czy istnieją zależności między wskaźnikami psychologicznymi a medycznymi. Materiał i metody: Analizie poddano takie zmienne, jak: wiek, status społeczny, szeroko pojęty tryb życia (utrzymywanie diety, zażywanie leków), poczucie stabilizacji finansowej, aktualna sytuacja rodzinna, relacje z partnerem życiowym, poziom stresu związanego z pracą i specyficzne zmienne środowiskowe. Wyniki: Przeprowadzone badania nie wykazały bezpośredniego związku między wskaźnikami psychologicznymi a klinicznymi parametrami aktywności choroby. Stwierdzono natomiast, że poziom akceptacji choroby nie zależy od jej fazy, ale odnotowano zależność z czasem trwania choroby, liczbą powikłań (objawów pozajelitowych) oraz czynnikami osobowości, takimi jak: neurotyczność, ekstrawersja, ugodowość.