Stężenie leptyny w surowicy chorych na biegunkę infekcyjną - Biesiada, Grażyna; Czepiel, Jacek; Ptak-Belowska, Agata; Targosz, Aneta; Brzozowski, Tomasz; Mach, Tomasz (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
Wprowadzenie: Biegunka infekcyjna jest zespołem chorobowym, który charakteryzuje się wystąpieniem licznych stolców lub stolców ze zwiększoną ilością wody powstających na skutek zadziałania czynnika zakaźnego. Leptynę zalicza się do rodziny helikalnych cytokin klasy I, a jej wydzielanie zależy od wielkości tkanki tłuszczowej. Wzrost ilości zgromadzonej tkanki tłuszczowej powoduje nasilenie wydzielania tego związku hamującego ośrodek sytości. Stężenie leptyny zwiększa się po posiłku i zmniejsza kilka godzin po nim. Jej wytwarzanie nasilają niektóre cytokiny, a sama wpływa na komórki układu immunologicznego. Cel: Porównanie stężenia leptyny we krwi chorych na biegunkę infekcyjną na początku objawów oraz po wyleczeniu, 8 tyg. później, a także ocena korelacji stężenia tej cytokiny ze wskaźnikami biochemicznymi krwi chorych. Materiał i metody: Badania prospektywne przeprowadzono w grupie 30 chorych. Oznaczano im morfologię krwi obwodowej, stężenie białka C-reaktywnego (C-reactive protein – CRP) i leptyny w surowicy metodą ELISA. Wyniki: Stwierdzono różnice w stężeniach leptyny – większe jej stężenie w okresie biegunki infekcyjnej niż w okresie zdrowia, ale różnice te nie były istotne statystycznie. U chorych z biegunką infekcyjną odnotowano istotną zależność między liczbą płytek krwi, leukocytów i stężeniem CRP a stężeniem leptyny. Wnioski: Wyniki te wskazują na korelację, jaka istnieje między aktywnością stanu zapalnego, wyrażoną poziomem wskaźników zapalnych, i stężeniem cytokin prozapalnych a stężeniem leptyny u chorych z biegunką infekcyjną.