Jatrogenna perforacja esicy w trakcie kolonoskopii zaopatrzona przy użyciu endoskopowego klipsowania – opis przypadku - Jodłowski, Tomasz; Płatkowski, Cezary; Dobosz, Marek (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
Celem pracy jest przedstawienie przypadku jatrogennej perforacji esicy, będącej powikłaniem diagnostycznej kolonoskopii, którą rozpoznano i zaopatrzono jednocześnie przy użyciu klipsów endoskopowych. Po zabiegu pacjentkę leczono zachowawczo z dobrym wynikiem. Perforacja związana z kolonoskopią jest rzadkim, ale najcięższym jej powikłaniem, charakteryzującym się dużym odsetkiem chorobowości i śmiertelności. W większości przypadków niezbędne okazuje się leczenie operacyjne, chociaż w pewnych warunkach możliwe jest postępowanie zachowawcze. Pojawiające się doniesienia o endoskopowym zaopatrzeniu jatrogennej perforacji jelita grubego przy użyciu klipsów są obiecujące.